Néhány tipp ékszereid gondozására

1. Tisztítás

Az ezüst ékszert gyakran kell tisztítani. A legideálisabb az lenne, ha minden használat után azonnal megmosnánk, de persze ez sokszor nem megvalósítható, kiváltképp, ha egy ékszert folyamatosan viselünk. Egy folyamatosan viselt ezüst gyűrű rengeteg olyan kémiai anyaggal találkozik nap mint nap, amiről nem is gondolnád, hogy árthat. Pedig a tojás-, hagyma- és a narancspucolás, a mosogatás, a sóval, majonézzel, ecettel való érintkezés mindmind károsítja az ezüstöt. A legjobb persze az lenne, ha ilyen esetekben levennéd a gyűrűt, de ha a konyhai ügyködés után minden alkalommal megmosod, sokat tehetsz az épségéért. Még a legnagyobb elővigyázatosság esetén is észreveheted egy idő után, hogy az ékszer veszít a fényéből, fakó, illetve foltos lesz. Ilyenkor a legtöbbször még segít, ha meleg (de nem forró) vízben, kímélő, foszfátmentes mosószerrel átöblítjük. Ha ez nem elég, az alábbiakban találsz még néhány más, hatékonyabb módszert is.

2. Elkülönítve tisztítsd

Soha ne mosd az ezüst ékszert mosogatógépben, illetve más tárgyakkal, különösen fémtárgyakkal együtt, mert rendkívül könnyen kárt tehetnek benne, összekarcolhatják!

3. Ne használj gumikesztyűt

Ezüst ékszereid tisztításánál kerüld a gumikesztyű használatát, mert a gumi korróziót idézhet elő az ezüstfelületen!

4. Fényesítés

Egy puha rongy segítségével töröld szárazra és fényesítsd ki az ékszert! A legideálisabb erre a célra a pamut. Még a legfakóbb ezüst fényét is könnyen visszavarázsolhatod vele.

5. Ékszertisztítás ezüsttisztító folyadékkal

Néhány esetben az egyszerű mosás nem segít visszaadni az ékszer fényét. Ebben az esetben vess be egy speciális ezüsttisztító folyadékot – különösen, ha antikolt, vagy vésett mintázatú az ékszer.

Így alkalmazd az ezüsttisztító folyadékot:

  • Önts ki tányérba egy kevés ezüsttisztító folyadékot!
  • Szívd fel a folyadékot egy szivaccsal, vagy egy puha ronggyal!
  • Óvatosan dörzsöld át vele az ékszert!
  • Ne körkörös mozdulatokkal, hanem egyenesen, oda-vissza dörzsöld az ékszert, ellenkező esetben könnyen megkarcolódhat! Puha, lágy mozdulatokkal dolgozz!
  • Öblítsd le az ékszert folyóvíz alatt!
  • Egy tiszta, puha (pamut) ronggyal töröld tisztára!

6. Ékszertisztítás fogkrémmel

Válassz ki egy egyszerű, fehér színű, nem fehérítő hatású fogkrémet! Nyomj belőle borsónyi darabot egy puha, enyhén megnedvesített rongyra, vagy szivacsra, majd óvatos, egyenes mozdulatokkal dörzsöld bele az ékszerbe! Légy nagyon gyengéd, és karcolás-gyanús esetekben azonnal hagyd abba a tisztítást, és mosd le a fogkrémet! Az ékszerről eltávolított szennyeződés miatt a rongy/szivacs elszíneződhet – ezt távolítsd el, és folytasd tovább a műveletet! A tisztítást ugyanúgy fejezd be, mint a fenti esetekben!

7. Ékszertisztítás szódabikarbónával

Erősen szennyezett ezüst esetén használhatunk szódabikarbónát is. Ám csak óvatosan, mert erősen károsíthatja az ékszert! A szódabikarbónát keverd el egy kevés vízzel, így egy tömény masszát kapsz, amivel a fogkrémhez hasonlóan tudsz dolgozni!