Néhány tipp az ékszerek gondozására

1. Tisztítás

Az ezüst ékszert gyakran kell tisztítani. A legideálisabb az lenne, ha minden használat után azonnal megtisztítanánk, ez azonban sokszor nem megvalósítható, kiváltképp, ha egy ékszert folyamatosan viselünk. Egy folyamatosan viselt ezüst gyűrű rengeteg olyan kémiai anyaggal találkozik nap mint nap, amelyekről nem is gondolnánk, hogy károsíthatják az ékszert. Pedig a tojás-, hagyma- és a narancspucolás, a mosogatás, a sóval, majonézzel, ecettel való érintkezés mind károsítja az ezüstöt. Ilyen esetekben tanácsos levenni a gyűrűt, ha ez nem megvalósítható, a gyűrű tisztításával segíthetjük az ékszerek minőségének megőrzését. A legnagyobb elővigyázatosság esetén is veszíthet az ékszer a fényéből, fakó, foltos lehet. Ebben az esetben segíthet az ékszer meleg (nem forró) vízben, kímélő, foszfátmentes mosószerrel való átöblítése. Amennyiben ez nem elegendő, az alábbiakban további megoldásokat kínálunk.

2. Elkülönítve kell tisztítani

Az ezüst ékszer nem tisztítható mosogatógépben, illetve más tárgyakkal, különösen fémtárgyakkal együtt, mert sérülhet.

3. Kerülni kell a gumikesztyű használatát

Az ezüst ékszerek tisztításakor kerülni kell a gumikesztyű használatát, mert a gumi korróziót idézhet elő az ezüst felületen.

4. Fényesítés

Az ékszerek szárazra törléséhez, fényesítéséhez legideálisabb a pamut. Még a legfakóbb ezüst fénye is könnyen visszavarázsolható vele.

5. Ékszertisztítás ezüsttisztító folyadékkal

Néhány esetben az egyszerű tisztítás nem adja vissza az ékszer fényét. Ebben az esetben egy speciális ezüsttisztító folyadék használata javasolt (különösen, antikolt vagy vésett mintázatú ékszer esetén).
 

Az ezüsttisztító folyadék alkalmazása:

  • Egy szivaccsal vagy egy puha ronggyal itasson fel egy kis ezüsttisztító folyadékot!
  • Óvatosan dörzsölje át vele az ékszert! (Egyenes mozdulatokkal, oda-vissza, hogy ne karcolódjon meg.) A tisztításhoz puha (pamut) anyag javasolt.
  • Öblítse le az ékszert folyóvíz alatt!
  • Egy tiszta, puha (pamut) ronggyal törölje tisztára!

6. Ékszertisztítás fogkrémmel

Egy egyszerű, fehér színű, nem fehérítő hatású fogkrémből nyomjon borsónyi darabot egy puha, enyhén megnedvesített rongyra vagy szivacsra, majd óvatos, egyenes mozdulatokkal dörzsölje meg vele az ékszert! (Karcolás-gyanús esetekben azonnal mossa le a fogkrémet!) Az ékszerről eltávolított szennyeződés miatt a rongy/szivacs elszíneződhet – a szennyeződést el kell távolítani, majd folytatni a műveletet a kívánt hatás eléréséig. A tisztítás befejezése egyezik az előző esetekével (öblítés, szárazra törlés, fényesítés.)

7. Ékszertisztítás szódabikarbónával

Erősen szennyezett ezüst esetén használhatunk szódabikarbónát is. Ám csak óvatosan, mert károsíthatja az ékszert. A szódabikarbónát keverje el kevés vízzel, az így kapott tömény masszával a fogkrémhez hasonlóan tud eljárni.